Ahad, 14 September 2014

R 91 : PENTINGNYA SOLAT

Dicatat oleh Ahmad Firdaus Azis

Firman ALLAH SUBHANAHU WA TAALA yang bermaksud :

Dan mereka yang tetap memelihara sembahyangnya; Mereka itulah orang-orang yang berhak mewarisi. Yang akan mewarisi syurga firdaus; mereka kekal di dalamnya.
(Surah 23  AL MUKMINUUN : 9,10,11) 

1.
 Solat itu tiang Agama. Penghulu segala amal yang lain. Syarat sah untuk diterima yang lain. Yang pertama akan dihisab. Tidak ada alasan bagi sesiapapun untuk meninggalkannya. Jika sakit tak mampu menunaikan dengan berdiri, boleh ditunaikan dengan duduk. Tak dapat duduk boleh secara berbaring. Tak dapat juga dengan berbaring boleh dengan isyarat. Tak ada air boleh tayammum. Terlupa habis waktu, wajib ganti. Jika musafir, boleh dijama’ (dihimpunkan). Pendek kata ibadah solat mestilah ditunaikan dalam keadaan apapun juga dan di manapun kita berada. 

2. Sesungguhnya perbuatan meninggalkan solat ini merupakan kes jenayah yang paling berat, kerana ia tonggak segala urusan agama ini. Kerana ia hubungan dari seorang hamba dengan Tuan Penciptanya. Baik buruknya perlakuan seseorang itu sangat dipengaruhi oleh solatnya. Jika ibadah solatnya baik, dilakukan dengan penuh kesempurnaan yang merangkumi aspek rukun, syarat, kefahaman dan lalu penuh khusyuk ia akan dapat mencegah seseorang dari perbuatan keji. Hal ini menjadi jawapan kepada pelbagai masalah yang timbul dalam tiap individu.

Firman ALLAH SWT yang bermaksud :

Sesungguhnya sembahyang itu mencegah dari perbuatan yang keji dan mungkar; dan sesungguhnya mengingati ALLAH adalah lebih besar (faedahnya dan kesannya).
(Surah 29  AL 'ANKABUUT  : 45) 

Sabda NABI MUHAMMAD SAW yang bermaksud :

Tonggak urusan (agama) adalah Islam, dan tiang utamanya adalah solat.
(Sunan at-Tirmidzi no. 2559. Imam at-Tirmidzi berkata: Hadis Hasan Sahih) 

3.
 Solat adalah ibadat yang sebelum kebangkitan NABI MUHAMMAD SAW lagi. Dalam al Quran diceritakan yang Nabi Ibrahim as berdoa kepada ALLAH SWT untuk dirinya dan zuriatnya agar mendirikan solat sebagaimana Firman ALLAH SWT yang bermaksud : 

Wahai Tuhanku! jadikanlah daku orang yang mendirikan solat dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.
(Surah 14  IBRAHIM : ayat 40) 

Begitu juga Nabi Ismail as. 

Firman ALLAH SWT yang bermaksud :

Dan ia menyuruh ahlinya untuk bersolat dan menunaikan zakat.
(Surah 19  MARYAM :  55)  

Firman ALLAH SWT sewaktu berkata-kata dengan Nabi Musa as yang bermaksud : 

Sesungguhnya Aku ini adalah ALLAH, tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Aku. Maka sembahlah Aku dan dirikanlah solat untuk mengingatKu.
(Surah 20  THAAHAA : 14) 

ALLAH SWT berpesan kepada Nabi Isa as: 
Dan Dia menjadikan aku seorang yang diberkati di mana saja aku berada, dan Dia memerintahkan kepadaku (mendirikan) solat dan (menunaikan) zakat selama aku hidup.
(Surah 19  MARYAM :  31)

4. Demikianlah perintah solat merupakan suatu perkara yang telah diwajibkan telah berkurun lamanya. Merupakan syiar seorang hamba yang patuh dan tanggungjawab penting yang telah diwajibkan juga kepada seorang Rasul pilihan ALLAH SWT. Hinggalah kepada kita sampai hari ini. 

Sabda NABI MUHAMMAD SAW :

Ajarkanlah anak kamu supaya menunaikan solat apabila sudah sampai umurnya tujuh tahun, dan pukullah jika sudah memasuki 10 tahun.
(Hr Abu Daud dan at-Tirmidzi. Imam at-Tirmidzi berkata: Hadis Hasan). 
Disuruh dalam hadis ini ialah kepada walinya. 

Daripada Imran bin al-Hushain ra, katanya: Aku ada penyakit bawasir, maka aku bertanya NABI MUHAMMAD SAW tentang bagaimana dengan solat. Lalu NABI MUHAMMAD SAW bersabda:

Solatlah berdiri, jika tak mampu dalam keadaan duduk, jika tak mampu dalam keadaan berbaring.
(Hr Bukhari) 

 Yang pertama dihisab dari hamba di hari kiamat dari amalnya ialah solat. Jika baik, maka dia telah berjaya, lulus. Dan jika rosak, maka dia telah gagal, rugi. Jika ada sesuatu yang kurang dari solatnya, lihatlah adakah ada padanya amal sunat, maka disempurnakan apa yang kurang dari solat tadi.
(Hr at-Tirmidzi, Hasan)

(Pembatas) di antara seorang muslim dan syirik dan kafir adalah meninggalkan solat.
(Hr Muslim) 

5.
 Sama-sama kita melaksanakannya dengan penuh kesempurnaan, ingatkan diri, keluarga, sanak saudara, teman-teman akan betapa pentingnya solat. Sentiasa berdoa memohon hidayah dan rahmatNya. Sama-sama kita pelihara sebaiknya solat kita, hanya 5 kali sehari. Masukkan dan jadikan dalam rutin kerja yang memang wajib bagi diri kita. Ada waktu yang khusus untuk solat dengan sempurna. Usaha jangan biar jadi hal yang membebankan. 

Firman ALLAH SUBHANAHU WA TAALA yang bermaksud :

Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka.
(Surah 66  AT TAHRIM : 6) 

Inilah kejayaan yang kita inginkan, dunia dan akhirat yang berkekalan kelak. 

Firman ALLAH SUBHANAHU WA TAALA yang bermaksud :

Dan perintahkanlah keluargamu serta umatmu mengerjakan solat, dan hendaklah engkau tekun bersabar menunaikannya.
(Surah 20  THAAHAA : 132) 

6.
 Dalam keadaan macam mana sekalipun, peliharalah sungguh-sungguh hal solat ini. Saat terlalu lemah dan malas sangatpun, tak mampu yang lain, jangan dibiar terabai solat kita. Jika solat sudah awal lagi tak ditunai, memang tiada guna hidup kita. Kita rasa malas dan berat kerana belum memahaminya dan dosa yang banyak masih diselangi dan dibiasai. Kita tak ingin bersedia untuk menjadi hamba yang taat. Berada dalam rahmat dan redha ALLAH SWT. Janganlah diremehkan dan masih dianggap biasa dalam sering menangguh dan tidak bersedia itu. 

“Marilah sama-sama awasi selalu bagaimana dengan solat kita. Ini pengikat hubungan kita dengan ALLAH SUBHANAHU WA TAALA, yang menghidupkan kita” Tiada ulasan:

Catat Ulasan