Selasa, 29 November 2016

R 109 ZAMAN DI MANA HARI-HARI YANG GANJIL

Akan tiba masanya - 3X
Hari yang ganjil - 3X

Mari Mengetahui...
Mari Memahami...
Mari Menghayati...

Baginda NABI MUHAMMAD SHALLALLAHU ALAIHI WA SALLAM bersabda (mafhumnya):

“Akan tiba masanya atas umatku di mana kekhusyukkan dalam solat akan hilang.

. Akan tiba masanya atas umatku di mana banyaknya kematian secara mengejut. 

. Akan tiba masanya atas umatku  di mana banyaknya gempa bumi berlaku.

. Akan tiba masanya atas umatku di mana seseorang muslim itu tidak akan mengucapkan salam kecuali kepada orang yang ia kenal sahaja.

. Akan tiba masanya atas umatku  di mana banyak terjadi pembunuhan sesama sendiri.

. Akan tiba masanya atas umatku di mana manusia saling berbangga-bangga dengan perbuatan maksiat mereka.”

Para sahabat bertanya, "Bilakah itu akan terjadi wahai RASULULLAH?

RASULULLAH SHALLALLAHU ‘ALAIHI WASSALLAM menjawab, "Semua itu akan terjadi di akhir zaman, maka apabila hal itu sudah terjadi maka tunggulah saat kedatangan hari kiamat.”

.. Hampir-hampir semua yang disebut itu berlaku di zaman kita.

. Adalah Hari-hari yang sangat Ganjil.

Ibu-ibu dan bapa-bapa hanya mementingkan makanan yang sedap dan pakaian yang cantik-cantik sahaja terhadap anak-anak mereka.
Namun mereka lupa menanam ajaran agama dan akhlak kepada anak-anak mereka.

. Hari-hari yang ganjil.

Para pekerja tidak ikhlas bekerja dengan alasan gaji yang diberi tidak berpatutan / sedikit.  Namun mereka lupa sesungguhnya ALLAH SUBHANAHU WA TAALA memberkati rezeki yang halal dan menghilangkan berkah dari rezeki yang haram.

. Hari-hari yang ganjil

Pemuda dan pemudi berjam-jam menghabiskan waktu mereka jalan-jalan dan berpeleseran di Mall atau di Pasaraya.  Namun mereka merasa letih dan berat untuk mengerjakan solat walau hanya satu rakaat.

. Hari-hari Ganjil.

Pemuda dan pemudi asyik mendengar lagu-lagu dengan hati yang girang gembira.  Namun jika untuk mendengar firman-firman  ALLAH SUBHANAHU WA TAALA, hati mereka menjadi sesak, seolah-olah mereka hendak naik ke langit sedang mereka tidak tahu bahawa perkara yang halal tidak boleh bercampur dengan perkara yang haram.

. Hari-hari sangat ganjil.

Kita  bersungguh-sungguh berusaha sehingga mampu membeli apa yang kita suka, yang enak-enak dan yang bagus-bagus, murah atau mahal, kita sanggup membayarnya walaupun dengan berapa harga sekalipun, namun ketika kita ingin menderma ke dalam tabung masjid, kita akan memilih wang kita yang paling kecil sekali utk dimasukkan ke dalam tabung derma itu.

. Hari-hari yang  ganjil.

Kita set alarm sebelum tidur takut terlambat bangun untuk pergi kerja.  Namun kita lupa utk setkan alarm untuk bangun menghadap ALLAH SUBHANAHU WA TAALA ketika solat subuh.

. Hari-hari  sangat ganjil

Kita saling caci dan membicarakan keburukan makhluk-makhluk ALLAH, Namun kita lupa akan firman ALLAH SUBHANAHU WA TAALA, "Tiada suatu ucapan pun yang diucapkannya melainkan ada didatangi malaikat pengawas yang selalu hadir."

. Hari-Hari yang ganjil.

Kita mengeluh dari banyaknya musibah dan bencana, namun kita lupa akan firman ALLAH SUBHANAHU WA TAALA, "Maha Suci ALLAH yang telah menggerakkan kenderaan ini untuk kami padahal kami tiada kuasa menggerakkannya."

. Hari-hari yang ganjil.


Ibu-ibu dan bapa-bapa membiarkan saja isteri dan anak perempuan mereka memakai pakaian dengan menampakkan aurat bahkan menimbulkan fitnah kepada orang lain tanpa ada rasa bersalah dan tidak berani untuk mencegahnya dengan alasan itu adalah hak asasi manusia, kubur masing-masing dll....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan