Selasa, 20 Mei 2014

Q 147 : KELEBIHAN HARI JUMAAT

Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah s.a.w bersabda yang maksud :

“Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Hari Jumaat. Pada hari itu Adam diciptakan dan pada hari itu juga dia dikeluarkan dari syurga. Pada Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.”
(HR Muslim).

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud :

“Sesungguhnya Hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan hari yang paling besar di sisi Allah swt iaitu hari yang lebih besar daripada Hari Raya Adha dan Hari Raya Fitrah, pada Hari Jumaat itu terdapat lima kejadian iaitu hari yang dijadikan Adam ‘alaihissalam dan Baginda diturunkan daripada syurga ke muka bumi, dan pada hari itu juga wafatnya Adam ‘alaihissalam, dan Allah mengurniakan satu saat di mana doa-doa dikabulkan kecuali doa-doa maksiat, dan Hari Jumaat juga akan terjadinya hari Kiamat.”
(HR Ibnu Majah)

Ibnu Abbas Radhiyallahu ‘anhu berkata, Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda:

“Hari ini (Jumaat) adalah hari besar yang Allah tetapkan bagi Umat Islam, maka siapa yang hendak menghadiri solat Jumaat hendaklah mandi terlebih dahulu.”
(HR. Ibnu Majah)

Rasulullah SAW berkata:

“Sesiapa yang membaca surah al Kahfi pada hari Jumaat, dia akan disinari cahaya di antara dua Jumaat.”
(HR Hakim)

Rasulullah s.a.w bersabda,

"Perbanyakkanlah membaca selawat padaku pada malam dan hari Jumaat, maka siapa yang membaca selawat untukku satu kali, Allah akan berselawat kepadanya 10 kali (Allah akan memberinya rahmat 10 kali)."
(HR Al Baihaqi)

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud :

"Sesungguhnya harimu yang paling utama adalah hari Jumaat. Maka perbanyakkanlah selawat kepadaku pada hari itu, kerana selawatmu ditunjukkan kepadaku. Para sahabat bertanya: Wahai Rasulullah, bagaimana selawat kami ditunjukkan kepadamu sedangkan tubuhmu telah hancur? Rasulullah s.a.w. menjawab: Sesungguhnya Allah mengharamkan tubuh para Nabi bagi bumi (tidak hancur)."
(HR Abu Daud, Nasa'i dan Ibnu Majah).

Rasulullah saw bersabda maksudnya :

“Sesiapa yang berwuduk dan kemudian dia pergi ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat, lalu mendengar dan tidak bercakap (ketika khutbah dibacakan), maka diampuni dosa-dosanya yang ada di antara Hari Jumaat itu dan Hari Jumaat berikutnya.”
(HR Muslim)

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud :

"Pada hari Jumaat terdapat satu waktu, tidaklah seorang hamba Muslim memohon sesuatu kepada Allah melainkan Allah akan mengabulkannya. Carilah ia di akhir waktu selepas asar.”
(HR Abu Daud)

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud :  

"Tidaklah seseorang Muslim itu meninggal dunia pada Hari Jumaat atau pada malam Jumaat melainkan Allah menyelamatkannya dari fitnah kubur (soalan di dalam kubur).”
(HR At-Tirmizi)

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud :  

"Solat lima waktu, Jumaat ke Jumaat dan Ramadan ke Ramadan, semuanya adalah penghapus dosa-dosa di antara kedua-duanya selagi mana dijauhi dosa-dosa besar.”
 (HR Muslim)

Daripada Abu Hurairah RA, Nabi SAW bersabda yang bermaksud :

"Ganjaran bagi segala kebajikan digandakan pada hari Jumaat."

(HR ath-Thabarani)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan